Zoeken Nieuws
Resultaat Nieuws
Gevonden: 71

EIJV jeugd gaat op handtekening jacht.
Inzell van start voor EIJV wedstrijdgroep
In Memoriam Ludwig Meijering
Bestel je Baankaart Nu!
Veluwe Vallei Skeelertocht 2014 met regen en storm
Gesponsorde links
In Memoriam Ludwig Meijering
Op 7 september 2014 is Ludwig Meijering overleden. Hij werd 78 jaar oud. de begrafenis is zaterdag 13 september om 12:00 in Arnhem

In Memoriam Ludwig Meijering

Op 7 september 2014 is Ludwig Meijering overleden op. Hij werd 78 jaar oud.

Ludwig is op verschillende manieren verbonden met de EIJV. De veteranen in het ledenbestand kennen Ludwig als de eerste hoofdtrainer van de Sectie hardrijden binnen de EIJV. Met Ludwig trok de vereniging trok in het voorjaar van 1971 voor het eerst een betaalde gediplomeerde trainer aan. Hij was niet de eerste de beste. Als voormalig Nederlands recordhouder op de 1000 meter (1963: 1:33:00) en meervoudig deelnemer aan de Nederlandse kampioenschappen in de tijd van Ard Schenk en Kees Verkerk was hij, zoals de clubannalen vermelden, ‘een bekend schaatsenrijder uit het verleden’.

Ludwig zorgde voor een serieuze aanpak van de trainingen. De deelnemers hielden een trainingsschriftje bij zodat hun trainingsactiviteit werd vastgelegd en Ludwig nam de actieve schaatsers uit Ede in de zomer van 1972 mee op trainingsweekend op het Sportcentrum Papendal. Voor Ludwig –een actieve fietser, onder andere 40 keer deelnemer aan de Fiets Elfstedentocht- was het fietsen een belangrijke trainingsvorm. Hij adviseerde de EIJV-leden om in de stille periode van maart tot half mei, actieve rust te nemen door te fietsen “op wegen met een flink stijgingspercentage” desnoods op een gewone fiets.

Omdat het EIJV-bestuur de financiële situatie in de verenigingskas als zorgwekkend beoordeelde werd het dienstverband met Ludwig beëindigd. Ludwig bleef altijd sportief bezig als fietser maar vooral als een zeer gepassioneerd schaatser. In 1979 won hij als marathonschaatser de 100 van Eernewoude en verder haalde Ludwig een aantal Nederlandse titels en veel ereplaatsen in het schaatscircuit voor Masters.

Een aantal van ons kent Ludwig uit zijn tijd als actief schaatsend Master in de categorie 70+. We hadden Ludwig namelijk, als veruit de oudste deelnemer, driemaal aan de start bij de Gelderse Kampioenschappen op natuurijs die we in 2009, 2010 en 2013 in Ede hebben georganiseerd.

Op de ochtend van de wedstrijd als wij als organisatoren bij de baan aankwamen, was Ludwig al aanwezig. Hij was dan al met zijn vouwfiets van station Ede-Wageningen naar de baan gefietst. Ludwig legde zijn spullen in de kleedkamer en begon vervolgens aan een zeer langdurige en serieuze warming-up die zo ongeveer klaar was als alle blokjes waren gelegd en de strepen waren getrokken. Vervolgens deed hij met volle inzet mee aan de 500 en de 1500 meter. Hij was daarmee een voorbeeld voor veel andere deelnemers.

Ook op een andere manier was Ludwig een voorbeeld. Na afloop van de wedstrijden was het Ludwig Meijering die de microfoon vroeg om vervolgens op welsprekende wijze namens alle deelnemers de organisatoren van de wedstrijd te bedanken voor hun inzet. Zijn enthousiasme om ook als 75plusser nog actief te schaatsen kan als inspiratiebron dienen voor iedereen die vanwege het vorderen van de leeftijd overweegt met sporten te stoppen. Hij gaf het voorbeeld dat iemand die wij bejaard noemen, met een goede voorbereiding nog veel plezier aan de actieve sport kan beleven.

Met Ludwig, die mij ooit vertelde dat hij als kleine jongen heeft leren schaatsen op de grote vijver van het Openluchtmuseum in Arnhem, verliezen we een kleurrijke schaatser van de oude stempel.

Leendert van Prooije

Lees hier het in memoriam op de site van de knsb